Een advocaat inschakelen bij een echtscheiding

Divorce | EchtscheidingBen je van plan om te gaan scheiden? Dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen om alles goed af te handelen. Een advocaat kan je helpen met het opstellen van diverse documenten. Denk aan een echtscheidingsconvenant. Je kunt samen naar een advocaat gaan en alles afhandelen, maar het is ook mogelijk om allebei afzonderlijk een advocaat te kiezen. Dit laatste is niet altijd aan te raden, want mogelijk leidt dit toch een vechtscheiding en dat is iets wat je moet voorkomen.

Vechtscheiding

Als je te maken hebt met een vechtscheiding, dan is het zeker noodzakelijk om een advocaat in de arm te nemen. Dankzij deze advocaat worden jouw belangen behartigd en dat is vaak nodig als je in een vechtscheiding bent verwikkeld. We raden je wel aan om een vechtscheiding te voorkomen, want een vechtscheiding is natuurlijk allesbehalve prettig. Vaak gaat het er bij een vechtscheiding heftig aan toe en dat is niet bevorderlijk voor het afhandelen van de scheiding. Mogelijk worden er ook hoge advocaatkosten gemaakt en beide partijen dienen een advocaat in te schakelen.

Bij een echtscheiding is het vooral raadzaam om te zorgen voor een vriendelijke afhandeling. Dat hoeft natuurlijk niet altijd, maar als er jonge kinderen zijn betrokken, is het onverstandig om er een heftige strijd van te maken. Dit vooral omdat ouders meestal na de scheiding door de kinderen nog veel contact hebben. Dat is natuurlijk noodgedwongen, maar wel noodzakelijk. Om het na de echtscheiding niet te laten escaleren kun je het best goede afspraken maken.

Als je een echtscheiding goed wilt afhandelen kun je het best naar een advocaat / mediator gaan. Een mediator is volledig neutraal en zal proberen om jullie dichter bij elkaar te brengen als het gaat om het maken van afspraken. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van de (in)boedel, de zorg voor de kinderen of de partner-/kinderalimentatie. Dit zijn zaken waar beide partners zonder mediator / advocaat vaak moeilijk over kunnen praten, want dat leidt vaak toch discussies, maar met een advocaat (die tegelijkertijd ook mediator is) is dat een stuk gemakkelijk. Een mediator is een neutraal persoon en zal zich ook neutraal opstellen. Tijdens de diverse sessies kunnen afspraken worden gemaakt en uiteindelijk kan er een echtscheidingsconvenant worden gemaakt. Dit geldt ook voor een ouderschapsplan, als er tijdens de relatie kinderen zijn geboren. In het ouderschapsplan staan afspraken over de kinderen.